Maatjesharing
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten is.

Voorkeuren
Er bestaan smaakverschillen bij de Hollandse Nieuwe, diverse factoren zijn van invloed op het uiteindelijke product: het vetgehalte, zorgvuldigheid van kaken, de sterkte van de pekel en de rijping. Ook over de grootte van de haring bestaan voorkeuren. De Amsterdammer prefereert in het algemeen een malse, goed doorrijpte, wat grotere haring. De haring wordt in stukjes gesneden en in veel gevallen gegeten met gesnipperde ui en schijfjes augurk. In Rotterdam en omgeving is een kleinere, licht gezouten haring geliefd. Zo heeft iedere streek in Nederland eigen voorkeuren.

Inkoop
Ieder jaar in mei vertrekken onze inkopers naar Denemarken en Noorwegen, om in ongeveer een maand tijd de jaarvoorraad in te kopen. Zij kennen de wensen van onze klanten en kunnen daardoor heel gericht inkopen.
Bemonstering van partijen haring behoort tot de mogelijkheden, partijen kunnen door klanten gekeurd en besteld worden. Op deze manier kunnen onze klanten jaarrond dezelfde kwaliteit verkopen.
Het ontdooien van de haring is bepalend voor smaak en kwaliteit, onze verkopers kunnen u hierover uitstekend adviseren. Ook voor instructies over het juist en netjes snijden van de haring bent u bij ons aan het juiste adres.
Service en eerste klas kwaliteit, daar staan we voor.

Verantwoord genieten
De Nederlandse haringvangst is MSC gecertificeerd. MSC staat voor Marine Stewardship Council. Waar zorgt de MSC voor?
⦁ Een duurzame visstand: Er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft.
⦁ Een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringende zeeleven.
⦁ Effectief en verantwoord management van de visserij. Afspraken worden nageleefd en er wordt goed samengewerkt.
Ook Haringhandel Hoek is MSC gecertificeerd, u kunt dus verantwoord genieten van onze overheerlijke haring.

Maatjesharing of Hollandse Nieuwe?
Het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe
niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming
maagdelijke haring’, omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke’ en ‘haring’ zijn
verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.

GTS erkenning
Sinds 2016 is de Hollandse Nieuwe officieel door de Europese Unie erkend als ‘Gegarandeerde Traditionele Specialiteit’ (GTS). Een product verkrijgt deze erkenning wanneer het een bijzonder traditioneel karakter heeft vanwege de samenstelling of bereidingswijze. Hiermee komt de Hollandse Nieuwe terecht in het rijtje van Serranoham, Mozzarella en Nederlandse Boerenkaas.

De Europese verordening stelt eisen aan de presentatie van het product naar de consument. Voor de consument moet het duidelijk zijn dat het om een Europees beschermd product gaat.
De Hollandse Nieuwe worden jaarlijks, zo vanaf half mei tot juli, gevangen en door Nederlandse bedrijven volgens een uniek Hollands procedé verwerkt tot Hollandse Nieuwe. Vanuit deze hele voorraad kan men het hele verdere jaar genieten. Na 30 september spreken we dan niet meer van Hollandse Nieuwe, maar van Maatjesharing.